10 Belgische autodesigners

Nieuws | Sinds de laatste Minerva in 1939 de fabriek uitreed, heeft België geen écht eigen groot automerk meer. Toch zijn het Belgen die vandaag mee aan top van het autodesign staan en de meest exclusieve auto's een gezicht geven. Journalist Bart Lenaerts bundelde het verhaal van tien van hen, samen met een aantal zelden eerder geziene designschetsen in een opmerkelijke drietalig (Engels, Frans en Nederlands) boek 'Belgian Car Designers'. 10 erg verschillende mannen die allemaal een enorme impact op de auto-industri

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds de laatste Minerva in 1939 de fabriek uitreed, heeft België geen écht eigen groot automerk meer. Toch zijn het Belgen die vandaag mee aan top van het autodesign staan en de meest exclusieve auto's een gezicht geven. Journalist Bart Lenaerts bundelde het verhaal van tien van hen, samen met een aantal zelden eerder geziene designschetsen in een opmerkelijke drietalig (Engels, Frans en Nederlands) boek 'Belgian Car Designers'. 10 erg verschillende mannen die allemaal een enorme impact op de auto-industrie hebben en dus ook op het dagelijks leven. Dit is hun verhaal !

Luc Donckerwolke

Luc Donckerwolke (45) gaf ons de Lamborghini Gallardo en Murciélago en blaast nu de Seat nieuw leven in. Donkerwolke heeft al een bewogen leven achter de rug. Tijdens zijn studies industrieel ingenieur werkte hij al als stagiair bij Peugeot. Twee jaar later stapte hij over naar Audi Design. Daar hield hij zich vooral bezig met het tekenen voor Audi maar hij zette ook een aantal Skoda's op papier. Hij ontwierp de Audi A4 Avant, de Audi R8 Le Mans, de Skoda Fabia en de Skoda Octavia.
In 1998 stapte Donckerwolke over naar Lamborghini, waarvoor hij de Murciélago, de Murciélago roadster en de Gallardo tekende. Vijf jaar later (2003) schopte hij het tot hoofd van de designafdeling bij Lamborghini.
 
Nog 2 jaar later stapte hij over naar Seat, waar hij de Italiaanse topdesigner Walter de Silva opvolgde. Bij Seat heeft hij onmiddellijk de Seat Ibiza onder handen genomen. Luc Donckerwolke werkt momenteel nog steeds bij Seat, al steekt hij niet onder stoelen of banken dat zijn hart nog steeds in Italië zit.
 
Video : Luc Donckerwolke over design

Pierre Leclercq

De jonge designer Pierre Leclercq (1974) tekende als kind al auto's en droomde er al lang van om daarvan zijn job te maken. Jaren later blijkt zijn jongensdroom meer dan werkelijkheid geworden. Pierre Leclercq studeerde autodesign in Zwitserland en ging zich nadien vervolmaken in de VS. In augustus 2000 kon hij aan de slag bij BMW, waarvoor hij de spraakmakende X6 ontwierp. Daarmee was hij echter niet aan zijn proefstuk toe. Eerder al tekende hij ook al de X5, de eerste in een gloednieuw segment en een bijzondere uitdaging. Deze 'nieuwkomer' combineerde milieuvriendelijkheid en sportiviteit, ruimte en veiligheid, technisch vernuft en luxe.
 
Video : interview met Pierre Leclercq over de BMW X6 Concept

Steve Crijns

Als kind droomde Steve Crijns er al van om auto's te ontwerpen. Later ging hij productdesign studeren, eerst in Antwerpen en nadien aan het Royal College of Art in Londen. Hij moest er bijklussen in restaurants en elke cent opzijleggen om zijn studies te bekostigen.
 
Crijns heeft zijn hard labeur wel kunnen verzilveren. Terwijl hij nog studeerde, werd hij al opgemerkt door sportwagenconstructeur Lotus. Zijn eerste taak bij Lotus was het interieur van de Esprit GT3 onderhanden nemen, wat meteen een groot succes was. Daarna volgde het ene projectna het andere. Zo werkte hij ook aan de V8 Esprit, de 340R en de Lotus Elise. Zijn laatste project was de Lotus Evora, een meer op luxe gestelde sportwagen.

Jo Stenuit

Jo Stenuit is Assistant chief designer bij Mazda en heeft al een heel aantal conceptcars voor het merk getekend. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor het interieurontwerp van de huidige Mazda's.

Dirk Van Braeckel

Dirk Van Braeckel (52) werkt momenteel bij het luxemerk Bentley. Zijn designstudies heeft hij gedaan aan het Royal College of Art in Londen. Om deze studies te kunnen betalen is hij gaan werken bij Ford. Toen Ford zag dat er in deze jongeman potentieel zat, hebben ze hem gesponsord om zijn studies te kunnen verder zetten. Na enkele jaren was het tijd voor iets anders. In 1984 stapte hij over naar Audi Design, waar hij de Audi A8 en A3 tekende en tot leven liet komen. In 1993 volgde een overstap naar Skoda, waar hij zijn bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de Skoda Fabia en Octavia. In 2000 verkaste Van Braeckel naar Bentley, waar hij verantwoordelijk was voor de Bentley Continental GT (2004) en de recent geïntroduceerde Bentley  Mulsanne.
 
Een toemaatje: Dirk van Braeckel rijdt naast de geraffineerde Bentley ook met een Audi A8 maar koestert, als het niet regent, eveneens zijn Jaguar E-type.
 
Video : Dirk van Braeckel over de Bentley Mulsanne 2009

Luc Landuyt

Luc Landuyt (62) heeft al een rijke loopbaan achter de rug. Hij stond ooit mee aan de wieg van de BMW Z1 en is momenteel Design Manager Large Cars bij Renault. Landuyt was de wegbereider voor de eerste generatie Belgische autodesigners. Zijn vakmanschap en integriteit worden hoog geprezen, maar bij het grote publiek is Landuyt nog steeds een grote onbekende.
 
Luc Landuyt ging aanvankelijk geneeskunde studeren, maar na twee jaar gaf hij er de brui aan en ging hij naar het hoger instituut voor productontwikkeling in Antwerpen. Toen deze studies en zijn legerdienst erop zaten, trok hij zoals vele anderen naar het Royal College of Art in Londen.
 
Daarna trok hij naar de ontwerpstudio's van Ford in Keulen. Toen Ford in 1985 de afdeling verplaatste naar Engeland, verkaste Landuyt naar BMW en tekende voor het Duitse merk de BMW Z1. Deze roadster is inmiddels een collector's item dat elke dag nog in waarde stijgt. Voor een goed onderhouden exemplaar betaal je al snel 25.000 euro.
 
In 1992 stapte Luc Landuyt over naar Renault. Na jarenlang 'chef de projet' te zijn geweest van het segment van de stads- en kleine gezinswagens, is hij sinds begin april verantwoordelijk voor de haute gamme van Renault. Een uitdaging die hem op het lijf is geschreven.

Louis De Fabribeckers

Onder zijn look van jeune premier schuilt een non-conformistische designer: de Henegouwenaar Louis de Fabribeckers (1977) maakt het mooie weer bij het Italiaanse Carrozzeria Touring Superleggera, waar hij van auto's tekenen zijn beroep heeft gemaakt. Touring bestond al sinds de jaren '30 maar ging in 1966 ten onder aan de massaproductie. Toen het bedrijf begin 2006 werd overgenomen door de Nederlander Paul Koot, ging Louis De Fabribeckers er meteen als hoofddesigner aan de slag. Enkele bekende auto's die door deze jongeman zijn getekend: Maserati Bellagio Fastback, A8GCS Berlinetta en natuurlijk niet te vergeten Bentley Continental Flying Star. Zelf koestert De Fabribeckers de wens om eens een grote Alfa Romeo onder handen te nemen. "Iets in de stijl van de 6C’s van weleer. Met die grote, lange en forse neus. Zonder dan weer massief te zijn. Zoals de 2500 Freccia d'Oro bijvoorbeeld."

Marc Van der Haegen

Marc Van der Haegen startte zijn carrière op het Henry Van de Velde Instituut in Antwerpen, waarna hij zijn studies verder zette op het Fachhochschule für Gestaltung in het Duitse Pforzheim. Meteen daarna tekende hij een tijdelijk contract bij Opel. Vandaag werkt Marc nog altijd bij Opel en is hij inmiddels opgeklommen tot chief designer. Hij is de man achter het innovatieve design van de Opel Insignia, Astra en de recent vernieuwe Opel Meriva.

Jochen Paesen

Jochen Paesen ontwikkelde zijn interesse in auto's tekenen aan de British School of Paris. Nadien ging hij nog eens vier jaar studeren aan de Coventry University en trok daarna, zoals zoveel bekende autodesigners, nog naar het Royal College of Art in Londen. Zijn eerste job was bij Volkswagen, waar hij het interieur voor de VW Amarok tekende. Toen hij in 2006 de kans zag om voor BMW te werken, twijfelde hij geen moment.

Lowie Vermeersch

In Turijn werkte de 36-jarige Lowie Vermeersch uit het West-Vlaamse Meulebeke tot voor kort als directeur van de designafdeling van het prestigieuze Pininfarina, waar naast legendarische Italiaanse merken als Ferrari, Alfa Romeo of Maserati, ook Peugeot en Honda kind aan huis zijn. Vermeersch leidde er een team met daarin onder meer 20 ontwerpers, 20 computertechnici, een rist modellenbouwers en nog een handvol ingenieurs.
 
Vermeersch, een telg uit een bekende West-Vlaamse kunstenaarsfamilie (zijn vader is de schilder Rik Vermeersch, zijn grootvader de beeldhouwer José Vermeersch), studeerde industrieel design aan de technische universiteit in Delft. Al tijdens zijn studies klopte hij voor een stageplaats aan bij de befaamde Pininfarina-studio's in Turijn. In 2004 leverde hij er met de Nido zijn eerste volledige wagen af, een goeie zes jaar later stond hij er aan het hoofd van de designafdeling. Begin januari stapte Lowie Vermeersch op bij de beroemde Italiaanse ontwerpstudio.
 
Video : Lowie Vermeersch  over de Duettottanta, een 'conceptcar' geïnspireerd door de legendarische Alfa Romeo Spider

Video

Luc Donckerwolcke, Pierre Leclerc en Dirk Van Braeckel : drie Belgische topdesigners over hun leven en werk bij Bentley, Seat en BMW


Het boek 'Belgian Car Designers' telt 200 pagina's en is te bekijken en te bestellen (40 euro) via de website www.belgiancardesigners.be.

Deze pagina is niet beschikbaar omdat uw browser de nodige cookies niet accepteert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top