Olympique Lyonnais: van succesvolle traditieclub tot rode lantaarn in de Ligue 1

Sport | Het is crisis bij Olympique Lyonnais. De Zuid-Franse traditieclub verloor afgelopen weekend opnieuw en staat hierdoor op de allerlaatste plaats in de rangschikking. Lyon wil zo snel mogelijk van deze degradatieplaats weg, maar gaat dat ook lukken?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was een gitzwart weekend voor de fans van Olympique Lyonnais. De Zuid-Franse club nam het in eigen huis op tegen staartploeg Clermont en moest daarin het onderspit delven. Lyon verloor met 1-2 en kwam hierdoor op de allerlaatste plaats in het klassement van Ligue 1 te staan. Dat Lyon tot op die plaats is afgezakt, is te wijten aan het dure puntenverlies van de afgelopen weken. De vele fans van Lyon herkennen hun club dit seizoen niet meer, zeker als je weet dat ze drie jaar geleden nog in de halve finale van de Champions League hebben gestaan.

Het moet gezegd zijn, Lyon is al enkele jaren op zijn retour. 2021 was een goed jaar, maar in 2022 en 2023 waren de prestaties al een pak minder. In 2022 eindigde de club op een teleurstellende achtste plaats in de competitie en het jaar nadien werd het zevende. 2022 is ook het jaar waarin de Amerikaanse zakenman John Textor de club in handen kreeg.

Textor had heel wat ambities met de club. Lyon zou (en moest) terug naar de top van het Franse (en Europese) voetbal gebracht worden. De Amerikaan had ook een financiële kapitaalinjectie klaarliggen en dat trok dan weer de aandacht van de financiële waakhonden. Die Franse autoriteiten moeten in Ligue 1 voor een gelijk financieel speelveld zorgen en ze legden Textor vervolgens enkele financiële beperkingen op. Het nieuwe bestuur van Lyon had daar geen rekening mee gehouden en zag zich genoodzaakt om enkele talentvolle spelers, zoals Castello Lukeba, van de hand te doen. En dat voor een zacht prijsje.

Een onrustwekkende statistiek

Textor vond ook dat er een nieuwe coach aangesteld moest worden en dat werd Laurent Blanc. Deze Franse voetbalcoach stond vanaf 9 oktober 2022 aan het roer bij Lyon, maar mocht een jaar later alweer opkrassen. Het feit dat Lyon dat jaar niet om de prijzen speelde, kon er bij het bestuur niet in en dus moest Blanc het gelag betalen. Op 16 september 2023 mocht Fabio Grosso zijn plaats innemen. Grosso, een voormalige Italiaans international, deed het volgens de statistieken niet veel beter dan Blanc en heeft niet kunnen verhinderen dat topspelers zoals Anthony Lopes, Alexandre Lacazette, Corentin Tolisso onder hun niveau gingen presteren.

Grosso is nog steeds coach bij Lyon, maar het is de vraag voor hoe lang nog. Lyon doet het immers barslecht dit seizoen en staat op de allerlaatste plaats. Uit statistieken blijkt overigens dat clubs die na negen speeldagen niet meer dan drie punten hebben weten te verzamelen, grote kans maken om te zakken.

Textor kop van jut?

De fans zien dit alles met lede ogen aan en wijzen met de vinger naar John Textor. Die zou er naar verluidt een boeltje van maken. De Amerikaanse eigenaar lijkt zich echter van geen kwaad bewust en maakt zich ook geen zorgen. “Ons team is te goed om dit soort slechte resultaten te behalen”, klonk het onlangs bij de man. “We staan niet waar we horen te staan.” Textor reageerde ook op de schrik die bij fans heerst over een mogelijke degradatie: “Er is geen risico op degradatie. Laat me niet lachen…” Hopelijk kan de stoïcijnse houding van Textor ervoor zorgen dat de fans niet al te veel piekeren. In januari volgt immers een nieuwe kans om talentvolle spelers aan te trekken.

Het programma van speeldag 10 in de Ligue 1 op Eleven Sports:

Zondag 29 oktober

Volg het beste van Ligue 1 het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top