"Vincent Kompany belde mij en vroeg me om voor hem te komen spelen"

Sport | In de zomer van 2019 verraste RSC Anderlecht vriend en vijand door niemand minder dan Samir Nasri aan te trekken. Toch was de overgang van de voormalige sterspeler van Arsenal, Manchester City en Olympique Marseille allerminst een schot in de roos.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In mei 2019 maakte Vincent Kompany bekend dat hij na 13 jaar terugkeerde naar Anderlecht. De aanvoerder kwam over van Manchester City en dat in de rol van speler-trainer. Door zijn netwerk en grote naam wist hij een aantal grote namen naar Brussel te halen.

Zo streek onder meer Samir Nasri neer in Anderlecht. "Ik speelde bij West Ham United en mijn schorsing was voorbij (voor doping, nvdr.) en Vincent Kompany belde me. Hij vroeg mij om naar Anderlecht te komen en onder hem ook het vak van trainer te leren”, zei hij een paar maanden geleden in een Franse podcast.

Nasri, Chadli en Kompany

Het voormalige toptalent van Marseille kwam met heel hoge verwachtingen en prachtige adelbrieven naar RSCA. Nasri moest de jonge garde bij de hand nemen en Anderlecht naar goede resultaten loodsen. Dat bleek echter niet te lukken. De middenvelder kwam met een grote fysieke achterstand naar zijn nieuwe club en hij sukkelde bovendien ook nog eens regelmatig met blessures.

Anderlecht had het vorige seizoen afgesloten met een 6de plaats. Het wist voor het eerst in 56 jaar geen Europees ticket te grijpen. Kompany voerde een logische schoonmaak door in een niet al te kwaliteitsvolle spelersgroep en hoopte met zichzelf, Nasri en Chadli het tij te keren. Het trio lag echter te vaak in de lappenmand. Anderlecht startte het seizoen met een 2 op 15. Nasri was er telkens bij en was zelfs twee keer aanvoerder. De mayonaise pakte niet echt.

"Na 2 of 3 wedstrijden was er ophef dat Vincent zijn diploma’s niet had. Hij deed een stapje terug en Anderlecht haalde een grote naam in huis als trainer: Frank Vercauteren", vertelde Nasri.

Blessureleed

Nasri had het niet makkelijk om weer een hoog niveau te halen. Net op het moment dat hij beter in vorm leek te geraken, raakte hij op het veld van Charleroi geblesseerd. Hij liep een spierscheur op en was minstens zes weken buiten strijd. "We begonnen resultaten te boeken, maar ik viel uit met een blessure. Ik was zes weken out. Kompany vertelde me dat het belangrijkste de play-offs waren en dat ik de tijd moest nemen, maar toen kwam Covid. Dus ging ik op vakantie naar Dubai."

Nasri was maandenlang niet te bespeuren in Brussel. Hij kwam na die blessure niet meer in actie en speelde uiteindelijk amper zeven duels in Brusselse loondienst. Hij scoorde een keer in de competitie en een keer in de beker. Zijn korte passage in de Jupiler Pro League bleek dus een voetnoot te zijn.

Toenmalig sportief directeur Michael Verschueren had onlangs nog een anekdote over Nasri in de podcast Café Constant. "Nasri zei zelf dat hij binnen drie maanden België kapot zou kunnen spelen en dat hij binnen zes maanden weer Europese top zou zijn. Erewoord. We namen dat risico. We gaven hem ook een contract van een jaar met bepaalde parameters. Financieel was dat niet extreem, maar het pakte niet goed uit."

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top