Belgische sporthelden: Stefaan Maene, topzwemmer met pieken en dalen

Sport |

Oostendenaar Stefaan Maene is, ondanks een gebrek aan grote naamsbekendheid, een prominente naam in de Belgische zwemgeschiedenis. Zijn carrière werd gekenmerkt werd door enkele opmerkelijke successen en dieptepunten - een carrière waarin hij liefst 78 Belgische records wist te verbeteren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zijn hoogtepunt bereikte Stefaan Maene in 1992, toen 20 jaar oud, op de Olympische Spelen in Barcelona. In de finale op de 200 meter rugslag behaalde hij een indrukwekkende zevende plaats, wat destijds veertig jaar geleden was voor een Belgische zwemmer. Een tatoeage van de olympische ringen op zijn linkerarm herinnert hem altijd aan dit gedenkwaardige moment.

Ondanks zijn erg knappe prestatie ondervond Maene na de Spelen moeilijkheden, zowel sportief als persoonlijk. Hij behaalde nog medailles op Europese en wereldkampioenschappen, maar familiale problemen en een vechtscheiding wierpen een schaduw over zijn leven.

Na een periode van afwezigheid kondigde Maene in 2005 zijn comeback aan, met als grote doel een deelname aan de Olympische Spelen van Peking in 2008. Maar kort voor de Spelen onthulde Maene in zijn boek ‘100 meter tegenslag’ dat hij doping had gebruikt – waaronder steroïden, ventolin en clenbuterol – in de aanloop naar Peking. Familiale problemen voorkwamen uiteindelijk zijn deelname aan de Spelen.

De tegenslagen in zijn leven, zowel op sportief als persoonlijk vlak, maakten Maene echter sterker, zo verklaarde hij in een aantal interviews. Hij trok lessen uit zijn ervaringen en keerde terug als coach. In 2021 is hij betrokken bij Swimmoon, waar hij zwemmers en triatleten begeleidt. Met zijn rijke ervaring als zwemmer en zijn vermogen om met mentale uitdagingen om te gaan, richt hij zich op de ontwikkeling van talentvolle jeugdige zwemmers bij de Brugse Zwemkring.

Stefaan Maene hoopt op die manier te hebben bewezen dat zijn schatkist aan ervaringen niet alleen zijn eigen weg heeft verlicht, maar ook anderen inspireert en begeleidt op hun eigen zwemreis…

Fan van deze reeks? Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top