Hoe Erling Haaland door Cristiano Ronaldo werd geïnspireerd om zo sterk te worden

Sport | Erling Haaland scoort ook dit seizoen aan de lopende band. In de Premier League is hij topschutter met 13 doelpunten in 12 duels. De doelpuntenmachine van Manchester City geeft aan dat hij zijn inspiratie haalde bij Cristiano Ronaldo.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is momenteel moeilijk om een betere spits te vinden dan Erling Haaland. De 23-jarige Noor scoort al jaren de ene na de andere goal. Sinds het begin van zijn profcarrière wist hij al 204 doelpunten te maken in clubverband en 27 voor zijn land. The sky is the limit voor de jonge Noor.

Haaland maakte furore in Noorwegen, Oostenrijk en Duitsland, en ook in Engeland laat hij zijn neus voor goals zien. De aanvaller past zich telkens moeiteloos aan aan een hoger niveau. Hij onthulde ook dat Cristiano Ronaldo zijn grote voorbeeld is.

Haaland en Ronaldo: verschillend maar ook gelijk

Het was op de Noorse televisie dat Haaland deze nogal verrassende onthulling deed. Verrassend, omdat we niet kunnen zeggen dat de twee profielen vergelijkbaar zijn. Ronaldo was, zeker toen hij jonger was, een dribbelaar die technisch heel veel kwaliteiten had. Later in zijn carrière, wanneer zijn explosiviteit afnam, werd hij meer en meer een roofdier in de zestien meter.

Haaland is uiteraard ook snel, maar is een stuk minder flitsend dan Ronaldo in zijn jonge jaren. De Noor is vooral een spits die zich goed voelt in het strafschopgebied van de tegenstander. Hij neemt weinig deel aan het spel, maar staat wel telkens op de goede plaats om het leer tegen de netten te werken.

Beiden hebben wel een kwaliteit gemeen: ze zijn een ‘killer’ voor de goal. "Ja, ik heb Cristiano Ronaldo op YouTube bekeken. Hij is de grootste inspiratiebron voor mij, vooral in het strafschopgebied. De manier waarop hij zijn spel ontwikkelde, is fantastisch. Hij begon als flankaanvaller bij Manchester United en groeide bij Real Madrid uit tot een centrumspits”, onthulde de speler van Manchester City.

Kopbalsterk: CR7 wel, Haaland nog niet

Haaland scoort zijn goals vooral met de voeten, net als Ronaldo. Die laatste is echter ook heel trefzeker met het hoofd. De Portugees heeft een enorme sprongkracht en in dat aspect kan de Noor wel nog progressie maken. Dat weet hij ook. Ronaldo is ook in dat opzicht een voorbeeld voor hem.

"Het is iets dat je kunt leren door naar Cristiano Ronaldo te kijken", zegt Haaland. "Je kan het volgens mij leren hoe meer matchen je speelt. Bij Molde werkte ik aan mijn timing met Mark Dempsey en Ole Gunnar Solskjær. Ik kon echter niet begrijpen hoe ik dat moest doen in voorwaartse richting én hoe ik kalm moest blijven wanneer ik kon koppen. Als je jong bent, is het moeilijk om dat allemaal meteen te begrijpen. Doorheen de jaren leerde ik tijdens matchen dat je eerder moet zijn dan je verdedigers en dan het leer richting de verre hoek mikken."

Met zijn 1m95 heeft hij alvast genoeg gestalte om een kopbalspecialist te worden. Als hij in dat aspect van het spel ook nog de nodige progressie maakt, is er helemaal geen houden meer aan

Geniet helemaal gratis van de geweldige Multi Live-ervaring!

Op woensdag 29 november zal de Multi Live niet enkel te zien zijn op Pickx+ Sports 1 voor abonnees met een van de tv-opties waar de zender in inbegrepen is, maar ook op de open zender Pickx Live. Daar kan elke abonnee van Proximus de Multi Live helemaal gratis bekijken en zo de spanning in de UEFA Champions League van op de eerste rij volgen.

Het programma van de UEFA Champions League op Pickx+ Sports:

Dinsdag 28 november

Woensdag 29 november

Volg de vijfde speeldag van de UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports. Eén keer per maand zendt Pickx+ een wedstrijd uit van deze competitie. De zenders Pickx+ Sports en Pickx+ zijn beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. De Pickx+ zender is beschikbaar bij Proximus Pickx in de tv-opties Pickx+, Pickx Sports, Pickx Mix, Pickx All Stars en Pickx All Stars & Sports.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top