Vicieuze cirkel rond VAR draait alweer een rondje na Lommel - Patro Eisden (video)

Sport | Voor de tweede opeenvolgende wedstrijd was Lommel SK de benadeelde partij door een foute beslissing van de scheidsrechter. In Beveren kreeg De Grand een por in de rug waarna hij de 2-2 in eigen doel devieerde; thuis tegen Patro Eisden keurde ref Tim De Keyzer onterecht de 2-2 van Dries Wouters af.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen Wouters het leer nogal onorthodox voorbij Belin werkte, floot De Keyzer de fase meteen af voor buitenspel. Maar na een kort onderonsje met z'n assistent wees de 27-jarige West-Vlaming toch naar de middenstip.

Terecht, zo bleek, want Wouters kon onmogelijk buitenspel gestaan hebben omdat de voorzet van Vancsa via het hoofd van een Patrospeler voor de voeten van Wouters belandde. Maar na onophoudelijk protest van de bezoekers besliste De Keyzer alsnog om de goal af te keuren waardoor de 1-2 op het bord bleef staan.


De TV-kijkers keken het spektakel met open mond aan; want zij hadden op de beelden al lang gezien dat het wél een geldig doelpunt was terwijl er op en langs het veld minutenlang gediscussieerd werd om dan uiteindelijk tot de foute beslissing te komen. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de roep naar een VAR (die deze fase onmogelijk fout had kunnen beoordelen) weer de kop op stak.

Rondje vingerwijzen

Die roep lijkt inmiddels wekelijkse kost in de Challenger Pro League; waarna er met een beschuldigende vinger naar de Pro League en het Professional Referee Department gewezen wordt. Maar daar wordt al maanden (zoniet jaren) de bal teruggeketst.

“Als de clubs bereid zijn om de nodige investeringen te doen, dan willen wij maximale inspanningen doen om meer mensen te leren werken met en als VAR", vertelde scheidsrechtersbaas Stefanie Forde al meerdere keren. Daarnaast moeten er ook infrastructerele aanpassingen gebeuren in de stadions om onder meer de connectiviteit vanuit de stadions richting de VAR uit te testen.

Volgens de bevoegde instanties zijn er wel mogelijkheden om de VAR in te zetten in de Challenger Pro League, maar enkel als de clubs er zelf voor betalen. En daar blijkt het schoentje te wringen. Per wedstrijd zou de VAR om en bij de 5500 euro kosten wat neerkomt op een jaartotaal van zo'n 88.000 euro per club en dat is een bedrag dat de clubs zelf niet op tafel willen leggen.

Vicieuze cirkel

Harm Van Veldhoven (CEO van Lommel en vertegenwoordiger van de CPL bij de Pro League) vertelde eerder al dat er eerst een herverdeling moet komen van de TV-gelden vooraleer de clubs kunnen/willen investeren in de VAR. “De 1B-clubs zijn niet zomaar bereid om de bijkomende kosten voor de VAR op te hoesten. Je kan moeilijk al je tv-geld opsouperen aan de VAR. Een meer eerlijker verdeling van de tv-gelden dringt zich op,” stelde hij vorig jaar al in de kranten.

En zo heeft de vicieuze cirkel alweer een rondje gemaakt. Foute beslissing van de ref - roep voor VAR in 1B - (geen) geld voor VAR - geschuifel met de zwarte piet waarom er geen geld is voor de VAR - geen VAR in 1B - foute beslissing van de ref - ... Op naar het volgende rondje?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top