De Ronde van Frankrijk 2024 belooft meer spektakel dan ooit tevoren

Sport |

Voor het eerst in de geschiedenis vindt de Grand Départ plaats in het Italiaanse Firenze op 29 juni. Gezien het parcours en het deelnemersveld, belooft de strijd om het algemeen klassement spectaculairder en spannender dan ooit te worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 111e editie van het grootste spektakelstuk in de wielersport schiet uit de startblokken in Firenze. De Tour van 2024 bevat acht vlakke etappes, die normaal een prooi zijn voor sprinters, vier heuvelachtige etappes, twee tijdritten en zeven bergetappes, met vier aankomsten bergop.

De openingsrit naar Rimini is al meteen een pittige, met maar liefst zeven beklimmingen. In twee minder zware ritten gaat het richting Bologna en Turijn, waarna het peloton in Frankrijk een vierde, bergachtige etappe rijdt, inclusief beklimming van de legendarische Col du Galibier.

Recordhoogte

Na twee nieuwe kansen voor sprinters is het tijd voor de eerste individuele tijdrit van deze editie, die spek naar de bek van de pure rouleurs in het peloton zou moeten zijn. Op zondag 7 juli, daags voor de eerste rustdag, zullen de renners het gravel trotseren op de verraderlijke, hagelwitte Champagne-wegen.

De tweede week brengt het peloton van Orléans via het Centraal Massief naar de Pyreneeën. Op het programma staat een loodzware etappe naar Le Lioran en een slopend weekend, met een aankomst op Le Plat d'Adet gevolgd door het Plateau de Beille op 14 juli.

Na een tweede rustdag en een laatste kans voor de sprinters om te schitteren in etappe 16 in Nîmes, is het tijd voor de ontknoping. In de laatste rechte lijn zullen de klassementsrenners hun laatste kruit verschieten. In etappe 19 wacht de hoogste bergpas van Europa, de Cime de la Bonette (2.802 m) op weg naar het skioord Isola 2000, waarna zich ’s anderendaags een nieuwe aankomst bergop aandient, op de top van de Col de la Couillole.

Voor het eerst sinds 1974 eindigt de Tour niet met een massasprint op de Champs-Elysées. Vanwege de Olympische Spelen ligt de eindmeet in Nice, waar een steile etappe van 35 kilometer naar Monaco lonkt. Volgt er nog een finale plottwist? Het antwoord op 21 juli!

Uitzonderlijk deelnemersveld

Er wordt een koninklijke line-up aan de start verwacht. Na zijn indrukwekkende optreden in de Giro wordt Tadej Pogacar getipt als de te kloppen man voor deze 111e editie. Maar zal de Sloveen fris genoeg zijn om de dubbel weg te kapen, een huzarenstukje dat Marco Pantani in 1998 voor het laatst opvoerde? De concurrentie met tweevoudig Tour-winnaar Jonas Vingegaard – als hij zijn deelname bevestigt – zal moordend zijn: Vingo mikt op zijn derde Tour-winst, als zijn vorm dat toelaat.

Zonder veel indruk te maken heeft Primož Roglic zijn vorm bevestigd met zijn winst in de Dauphiné. In zijn zog toonde Remco Evenepoel bemoedigende signalen voor zijn terugkeer in de competitie. De Belgische kampioen, die voor het eerst de Grande Boucle zal rijden, hoopt voldoende klaargestoomd te zijn om zich te kunnen meten met het kruim van de wielrennerij.

Achter deze ‘Fab Four’ zullen kleppers als Juan Ayuso, Carlos Rodriguez, João Almeida, Egan Bernal, de gebroeders Yates en Enric Mas zich roeren. Jasper Philipsen, Arnaud De Lie, Mathieu van der Poel, Mads Pedersen en Thomas Pidcock zijn ook van de partij.

Volg de Ronde van Frankrijk van 29 juni tot 21 juli via Sporza.

Klik hier voor de volledige wielerkalender.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top