Belgen beginnen met ambitie aan de Olympische Spelen

Sport | Van 26 juli tot en met 11 augustus komt de crème van de sportwereld weer samen voor de Olympische Zomerspelen, die deze keer in Parijs plaatsvinden. In de lichtstad verdedigen de beste atleten ter wereld hun kleuren in ruim dertig disciplines. Team Belgium vertrekt naar Parijs met de ambitie om het minstens even goed te doen als op de Spelen in Tokio in 2021, toen we zeven medailles wisten te behalen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Supporter mee voor Team Belgium op de Olympische Spelen en volg hun prestaties op de voet op via Sporza op VRT 1 en VRT Canvas. Thuis, op vakantie of onderweg? Kijk live naar je favoriete sportprogramma met de Pickx app of op pickx.be in de hele Europese Unie.

Team Belgium met 165 atleten

Team Belgium telt maar liefst 165 atleten en is daarmee de grootste Belgische delegatie op de Olympische Spelen sinds Amsterdam 1928, toen 172 atleten deelnamen. We kunnen dus wel stellen dat ons land goed vertegenwoordigd zal zijn in Parijs. Tussen 26 juli en 11 augustus zullen onze atleten proberen om de prestatie van 2021 in Japan te overtreffen.

Enkele Belgische grote namen en kanshebbers op een medaille zijn Nafi Thiam, Remco Evenepoel, Wout van Aert, Lotte Kopecky, Nina Derwael, de Red Lions, de Belgian Tornados, de Belgian Cats, Matthias Casse, Emma Plasschaert en Sarah Chaari. En dan rekenen we nog de Paralympische Spelen niet mee, die vlak na de Olympische Spelen (van 28 augustus tot 8 september) gehouden worden.

Wervelende start

De Spelen worden vrijdag vanaf 19u30 feestelijk geopend met de gebruikelijke ceremonie langs de Seine. De voetbaltoernooien en de rugby (7 tegen 7) bij de mannen beginnen al twee dagen eerder, het boogschieten en handbal beginnen al op donderdag. Maar de hoogmis van de werelsport trekt pas echt op gang vanaf zaterdag, nadat de 206 landen hun ploegen vrijdagavond officiëel hebben voorgesteld.

In het eerste weekend wordt het al spannend voor de Belgen. Wout van Aert en Remco Evenepoel moeten zaterdag meteen aan de bak voor de finale van de individuele tijdrit bij de mannen, Lotte Kopecky doet hetzelfde bij de vrouwen. De wegritten worden een week later gereden. Maar bijvoorbeeld ook voor de Red Lions begint de competitie meteen, met een openingswedstrijd tegen Ierland. 

Atletiek in de startblokken op 1 augustus

Ook het basketbaltornooi voor de mannen – een druk gevolde discipline – begint al op de eerste dag van de Olympische Spelen, in het Pierre Mauroy-stadion in Rijsel. Enkele grootheden van de NBA staan dit weekend dus op een zucht van onze landsgrenzen. Op zondag maakt Simone Biles dan weer haar grote terugkeer naar het turnen.

In de loop van volgende week kijken we uit naar de prestaties van zwemster Katie Ledecky, judoka Teddy Riner en tennisser Rafael Nadal – die op het terrein van Roland Garros speelt.

Op donderdag 1 augustus wordt ook de atletiekcompetitie in gang getrapt en kunnen we voor Nafi Thiam en de Belgian Tornados supporteren. Zij zijn misschien de grootste kanshebbers op eremetaal, al zijn ze zeker niet onze enige landgenoten die aandacht verdienen.

België maakt dit jaar kans om niet alleen met enkele mooie medailles uit te pakken, maar ook aan de wereld te tonen dat we een sportief land zijn dat met respect en vriendschap de competitie aangaat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top