De Ronde van Wallonië zoekt naar de opvolger van Filippo Ganna

Sport |

De 45e editie van de Tour de Wallonie, die plaatsvindt van 22 tot 26 juli, doet alle provincies van Wallonië aan. Met een gevarieerd parcours en sterk deelnemersveld belooft de rittenkoers weer een aangenaam kijkstuk te worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er staan vijf etappes op het menu van de 45ste editie, die van 22 tot en met 26 juli wordt verreden. De rittenkoers start in Doornik, aan de voet van de Notre-Dame kathedraal, en finisht op de top van de Mur de Thuin, een klim van een halve kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8% en pieken tot wel 13%. De beroemde ‘Muur’ vormt weer het toneel van de grote finale, net als in 2011, 2013, 2015, 2017 en 2019. In tegenstelling tot vorig jaar staat er deze editie geen individuele tijdrit gepland.

De derde etappe staat omcirkeld als de koninginnenrit, met twee beklimmingen van de Col de Haussire, 4,1 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8%, in het hart van de Ardennen. De finish ligt in La Roche-en-Ardenne.

Teuns is topfavoriet

Vorig jaar won Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) het eindklassement. Andere illustere namen op de erelijst zijn onder meer Greg van Avermaet (2x), Giacomo Nizzolo, Tim Wellens, Niki Terpstra en Dries Devenyns.

Dit jaar bestaat het peloton uit 126 renners, onder wie heel wat kleppers die meedingen naar een ritzege en/of eindwinst: Brabantse Pijl-winnaar Benoît Cosnefroy (Decathlon–AG2R La Mondiale) en Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), eindwinnaar van de Ronde van Wallonië in 2017, zijn de topfavorieten.

Corbin Strong (Israel-Premier Tech), de Noor Fredrik Dversnes (Uno-X Mobility), zijn landgenoot Per Strand Hagenes (Team Visma-Lease a Bike) en Jasper De Buyst (Lotto–Dstny) worden bij de schaduwfavorieten gerekend. Tosh Van der Sande (Team Visma-Lease a Bike), Matteo Trentin (Tudor Pro Cycling Team), Florian Vermeersch (Lotto–Dstny), Jordi Meeus (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Mathias Norsgaard (Movistar Team) zijn de dark horses die weleens zouden kunnen verrassen.

Het uitzendprogramma op Pickx Live en Pickx+ Sports 1:

    Maandag 22/7

    • Rit 1: Doornik - Fleurus (178,6 km)
      Jordi Meeus (Red Bull - BORA - hansgrohe)

    Dinsdag 23/7

    • Rit 2: Saint-Ghislain - Ouffet (188,25 km)
      Corbin Strong (Israel - Premier Tech)

    Woensdag 24/7

    • Rit 3: Aarlen - La-Roche-en-Ardenne (194 km)
      Markus Hoelgaard (Uno-X Mobility)

    Donderdag 25/7

    • Rit 4: Verviers - Herve (187 km)
      Matteo Trentin (Tudor Pro Cycling Team)

    Vrijdag 26/7

    • Rit 5: Moeskroen - Thuin (192 km)
      Samuel Watson (Groupama-FDJ)

    Volg de vijf ritten van de Ronde van Wallonië live op de zenders Pickx Live (basisaanbod) en Pickx+ Sports 1 (beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus). Jan Suykens verzorgt het commentaar, bijgestaan door co-commentator Frank Hoste op maandag, dinsdag en woensdag. Donderdag en vrijdag neemt Serge Pauwels het co-commentaar voor zijn rekening.

    Klik hier voor de volledige wielerkalender. Op Pickx+ Sports zijn deze zomer exclusieve uitzendingen te zien van wedstrijden als de Ronde van Polen, de Ronde van Burgos en de Ronde van Duitsland.

    Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

    Ontdek Pickx Inloggen

    Top

    Top