Steve Martin en Martin Short: een onafscheidelijk duo

Series | Steve Martin en Martin Short worden al sinds de jaren 80 in één adem genoemd. De twee komieken stonden vaak samen op de set en zetten sinds 2015 vier gezamenlijke liveshows op poten. Sinds 2021 zijn ze twee van de sterren van ‘Only Murders in the Building’ op Disney+, waarvan nu wekelijks een nieuwe aflevering van het derde seizoen verschijnt. In deze films en series zou je het hilarische duo al gezien kunnen hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Three Amigos!

De eerste samenwerking tussen Steve Martin en Martin Short dateert van het jaar 1986. Samen met Chevy Chase, ook al zo’n legende uit de jaren 80, speelden ze de hoofdrollen in de komische western ‘Three Amigos!’. In die film roepen de geterroriseerde dorpelingen van het Mexicaanse Santo Poco de hulp in van drie filmsterren, waarvan ze denken dat ze echte revolverhelden zijn. Die denken dan weer dat ze ingehuurd worden voor een filmproject, dus vol enthousiasme steken ze de grens over in cowboykostuum. Maar dan blijkt dat ze voor een echte groep bandieten komen te staan.

Naar verluidt klikte het al bij de eerste ontmoeting tussen de twee komieken, die toen elk al een mooie carrière hadden. Short werd uitgenodigd bij Martin thuis en zei, terwijl hij naar de kunstwerken aan de muur keek: “Hoe ben jij zo rijk geworden? Want ik heb je werk gezien…” Martin antwoordde: “Kan je dit script aan Marty bezorgen?”, grappend dat hij Short niet eens herkende. Het was het begin van een vriendschap tussen twee collega’s die elkaar bij elke mogelijk openbare gelegenheid de loef zouden afsteken, wat ze nog steeds doen, trouwens.

Saturday Night Live

Martin Short was in het seizoen 1984-1985 een vast castlid van het bekende sketchprogramma ‘Saturday Night Live’ en Steve Martin was sinds de jaren 70 een vaak terugkerende gastheer, maar in die periode deelden ze het podium nooit. In december 1986 deden ze dat wel, toen ze samen met Chevy Chase de rol van gastheer invulden om ‘Three Amigos!’ te promoten.

Doorheen de jaren keerden Martin en Short nog regelmatig samen terug naar ‘SNL’. Wanneer de ene gastheer was, kreeg de andere steevast een gastrolletje. En ze doken ook vaak samen op in sketches, gewoonlijk als traktatie voor het publiek.

Bijrollen en cameo’s

Toen Steve Martin de hoofdrol kreeg toebedeeld in ‘Father of the Bride’ (1991) en de sequel ‘Father of the Bride Part II’ (1995), moest hij zijn maatje er wel bij krijgen. De film, een remake van de gelijknamige komedie uit 1950, draait rond George Banks, een succesvolle zakenman die in paniek slaat wanneer blijkt dat zijn dochter zal trouwen. Ze kent haar aanstaande nog maar drie maanden, en dat zint George helemaal niet.

Martin Short kreeg in de film een rol als de excentrieke huwelijksplanner Franck Eggelhoffer en stal in zijn scènes de show. In het tweede deel, dat draait rond de planning van een dubbele baby shower, wordt Franck opnieuw ingehuurd.

Nadien had het duo nog kleinere stemrollen in de animatiefilm ‘The Prince of Egypt’ (1998) en toen Short een film maakte rond zijn sketchtypetje Jiminy Glick, ‘Jiminy Glick in Lalawood’ (2004) kreeg Martin een gastrol. In 2016 mocht Short het sketchprogramma ‘Maya & Martin’ in elkaar boksen. Het programma werd jammer genoeg al na zes afleveringen afgevoerd, maar Martin dook wel op in drie afleveringen.

Ontdek ‘Father of the Bride’ en het vervolg op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Liveshows

Een officiëel comedyduo waren Martin en Short in die tijd nooit, ook al waren ze vaak samen te zien. Een iets concretere samenwerking kwam er in 2015, toen ze samen de zaalshow ‘A Very Stupid Conversation’ maakten. Ze volgden de show in 2017 op met ‘An Evening You Will Forget for the Rest of Your Life’ (die opgenomen is en te zien is op Netflix) en in 2019 met ‘Now You See Them, Soon You Won’t’. In 2021 stonden ze nog op de planken met de voorstelling ‘The Funniest Show in Town at the Moment’. Daarin zetten ze hun geliefde routine verder, waarbij ze elkaar constant op komische wijze proberen neer te halen.

Ontdek ‘An Evening You Will Forget for the Rest of Your Life’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Only Murders in the Building

En dat brengt ons bij de successerie ‘Only Murders in the Building’, waarin de twee komieken samen met Selena Gomez bovenaan de affiche staan. De drie hoofdrolspelers wonen in de serie in hetzelfde appartementsgebouw en hebben elk een passie voor true crime. Ze komen samen wanneer ze vermoeden dat er in hun gebouw een moordenaar woont en maken een podcast over hun ervaringen en bevindingen.

‘Only Murders in the Building’ geeft Martin en Short de gelegenheid om heerlijk op elkaar in te spelen. Hun personages zijn een afspiegeling van de karakters die ze in hun liveshows en andere gezamenlijke optredens al toonden. Martins Charles is voorzichtig, stil en lichtjes opvliegend. Shorts Oliver is roekeloos, flamboyant, energiek en heeft een olifantenvel. Op de vorige uitreiking van de Emmy Awards waren zowel Martin als Short genomineerd in de categorie beste hoofdrolspeler in een komische serie. Dat zou moeten schetsen hoe goed hun chemie op het scherm is. En in het derde seizoen beloven ze er nog een schepje bovenop te doen.

Ontdek ‘Only Murders in the Building’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top