Deze Braziliaanse 'superheld' brak door in Japan vooraleer hij furore maakte in Europa

Sport | De naam Givanildo Vieira de Souza zal je wellicht weinig zeggen. De Braziliaanse aanvaller maakte furore bij FC Porto en Zenit Sint-Petersburg, maar hij was vooral gekend omwille van zijn bijnaam ‘Hulk’. Hij maakte voor zijn Europese jaren indruk in… Japan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Givanildo Vieira de Souza ging al snel door het leven als ‘Hulk’, omwille van zijn indrukwekkende lichaamsbouw en fysieke speelstijl. De man had een verschroeiend schot in zijn linkerbeen. De aanvaller was een garantie op goals bij zijn clubs.

Bij FC Porto stond de teller op 77 goals in 169 wedstrijden, bij Zenit op 77 doelpunten in 148 wedstrijden. Hij trok nadien naar China, waar hij bij Shanghai ook 76 keer de netten liet trillen in 145 wedstrijden. Bij het Braziliaanse Atlético Mineiro tikte hij af op 89 treffers in 145 partijen.

Transfer naar Japan

Zijn carrière kwam echt op gang in Japan. ‘Hulk’ trok in 2005 op zijn achttiende van het Braziliaanse EC Vitoria naar Kawasaki Frontale. Dat was geen toeval, aangezien er goede verbindingen waren tussen Japan en Brazilië. Daardoor streken er heel wat Braziliaanse voetballers neer in het land, onder meer Givanildo Vieira de Souza.

In zijn eerste seizoen bij de Japanse eersteklasser bleef hij steken op 3 doelpunten in 12 duels. Die club besloot om hem uit te lenen aan Consadole Sapporo en nadien Tokyo Verdy. Dat werd een enorm succes.

Doorbraak in Japanse tweede klasse

Bij Sapporo laat ‘Hulk’ zien dat hij over enorme schutterskwaliteiten beschikt. Met 26 goals in 41 duels speelde hij zich in de kijker. Een jaar later wist hij bij Tokyo Verdy voor een héél straf seizoen te zorgen. De balans: 37 doelpunten in 42 wedstrijden. Het jaar nadien opende hij weer sterk met 7 goals in 11 wedstrijden, waardoor FC Porto hem besloot aan te trekken.

Het betaalde maar liefst 22 miljoen euro voor de toen 19-jarige aanvaller. De rest is geschiedenis. Hij won acht landstitels, een keer de Europa League en werd 49 keer Braziliaans international. Hij scoorde 11 keer voor zijn land en speelde mee op het WK 2014.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top