De sappigste weetjes over ‘Below Deck’ op STAR Channel

Series |

Realityreeks ‘Below Deck’ draait rond het reilen en zeilen achter de schermen van peperdure luxejachten en hun privébemanning. Het elfde seizoen speelt zich af op het helblauwe water rond het paradijselijke eiland Grenada. Naar aanleiding van de start van het elfde seizoen op STAR somt Pickx elf sappige wist-je-datjes op over de reeks. Trossen los en schip ahoi!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoeveel betalen de gasten?

Volgens verschillende bronnen hangt het bedrag dat een gast neertelt voor de cruisetocht af van de grootte van het schip en de duurtijd van de reis. Het Instagramaccount @Deuxmoi onthulde dat gasten een fikse korting krijgen voor hun deelname aan ‘Below Deck’. Volgens entertainmentsite Showbiz CheatSheet betaalden de gasten in ‘Below Deck Mediterranean’ seizoen 6 circa 40.000 tot 45.000 dollar voor hun charter in Kroatië. Doorgaans kosten dit soort cruisereizen meer dan het dubbele, tussen de 80.000 en 120.000 dollar.

De bemanning is omvangrijker dan de reeks doet vermoeden

Niet elk bemanningslid komt in beeld in ‘Below Deck’. Stewardessen krijgen het meeste aandacht van de camera’s, omdat zij het meest in contact komen met de gasten. De eerste stuurman daarentegen, die nauw samenwerkt met de kapitein, krijg bijna geen screen time. Er is ook een ingenieur en een veiligheidsofficier aan boord: ook zij komen in de reeks nauwelijks aan bod.

Elk seizoen wordt gefilmd in zes weken

De kapitein en crew zijn ongeveer zes weken aan boord van het jacht. Zo lang wordt de cast ook gefilmd. Wat nog interessanter is, zijn de duizenden uren aan beeldmateriaal dat het productieteam in zes weken verzamelt. Kapitein Lee vertelde Cosmopolitan dat een van de slaapkamers in het jacht is omgebouwd tot productieruimte. “Ik denk dat we uiteindelijk zo’n 45.000 uur film hebben verzameld, dat in de montage teruggebracht is tot 900 minuten.”

De tv-crew slaapt niet op het schip

Sommige jachten die in ‘Below Deck’ gevolgd worden, zijn te klein om de omvangrijke productieploeg te huisvesten. De tv-crew slaapt daarom niet op het schip zelf, maar in hotels. Zo waren er in seizoen 7 van ‘Below Deck’ ongeveer 50 productieleden op en naast het schip. Elke dag opnieuw kwam het team weer aan boord met behulp van watertaxi’s.

De booteigenaar wordt ruim gecompenseerd

De reden waarom er zoveel regels zijn op een jacht is omdat het eigendom is van een persoon of bedrijf die deze regels heeft ingesteld. DockWalk nam contact op met Kim Vibe-Petersen, eigenaar van het zeiljacht dat te zien was in seizoen 1 van ‘Below Deck Sailing Yacht’. “De makers betaalden me een miljoen dollar, ze repareerden de schade die ze veroorzaakten en mijn persoonlijke bemanning kreeg verlof”, motiveerde hij zijn beslissing. Een win-win, dus.

Kapitein Lee heeft nooit auditie gedaan

Kapitein Lee, bekend als de ‘Stud of the Sea’, vertelde aan Cosmopolitan dat hij zich nooit had aangemeld voor de show. Lee zei dat hij “stoemelings” in de reeks was beland. “Alex [seizoen één] zou de kapitein zijn, de makers hadden hem ingehuurd. Om de een of andere reden werd ik het. Maar ik heb geen auditie gedaan. Als het niet in mijn schoot was geworpen, had ik het nooit gedaan.”

2000 dollar fooi per bemanningslid

Aan het einde van elke reis worden alle fooien samengelegd. Die kunnen oplopen tot meer dan 2.000 dollar per persoon. Kate Chastain van ‘Below Deck’ vertelde aan Entertainment Tonight dat een “normale fooienpot” op grote jachten kan oplopen tot 5.000 per persoon. Maar omdat de cruisereizen in de tv-reeks korter zijn, zijn de fooien ook lager.

De crew krijgt drie keer betaald

Show Star News heeft op een rijtje gezet hoeveel de realitysterren van ‘Below Deck’ betaald krijgen. Naast de fooien die de gasten uitdelen, krijgt de bemanning ook een salaris van de eigenaar van het jacht. Die salarissen variëren naargelang de grootte van het jacht en de duurtijd van de reis. Bovenop deze twee salarissen wordt de cast ook nog betaald door tv-zender Bravo, die de reeks uitzendt.

De scheepsnamen kunnen verzonnen zijn

Elk schip in ‘Below Deck’ heeft zijn eigen naam en identiteit. De naam prijkt op de outfits van de crew, zodat kijkers eraan herinnerd worden op welk schip ze zich bevinden, zodat ze het ene seizoen kunnen onderscheiden van het andere. Soms krijgt het jacht op tv een andere naam, om de integriteit en reputatie van het originele schip te beschermen.

Gasten mogen geen muziek afspelen in beeld

Op schepen waar gefilmd wordt voor ‘Below Deck’, mogen gasten geen muziek afspelen als ze in beeld verschijnen. Daar is een eenvoudige verklaring voor: veel liedjes zijn auteursrechtelijk beschermd, wat betekent dat er een vergoeding moet worden betaald als ze op tv te horen zijn.

Zo kom je in de show

Simpel: solliciteren. Yachting Pages, ’s werelds toonaangevende directory van superjachten, legt uit dat sollicitanten moeten voldoen aan een heleboel voorwaarden: zo moeten ze een vergunning hebben voor hun post, ouder zijn dan 21, geen politieke functie bekleden, het benodigde werkvisum hebben, een backgroundcheck overleven en… hard werken.

Smul van het drama, de verleiding en de decadentie in ‘Below Deck’, vanaf 16 september elke werkdag om 18u45 op STAR Channel. Volg het op tv, in de Pickx app en op pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top