‘Wie Zoekt die Wint’-bedenkers Kamiel De Bruyne en Wannes Deleu: “Het huis is een zwijnenstal na de opnames”

Series | Wie breekt zijn kot af voor 100.000 euro cash? Dat is de hamvraag in het nieuwe VTM-programma ‘Wie Zoekt Die Wint’, waarvan zaterdag de eerste aflevering te zien was, nadat er in september al een oproepaflevering gelanceerd werd. Wij spraken toen met bedenkers Kamiel De Bruyne en Wannes Deleu over hun nieuwe format.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kamiel de Bruyne kennen we als de bedenker van het programma ‘Sorry voor alles’. Bij de opnames van het tweede seizoen ontmoette hij achter de schermen programmamaker Wannes Deleu, bekend van programma’s als ‘Op straat’. Samen richtten ze het ideeëncollectief Send In the Clowns op, waarmee ze samen formats bedenken, pitchen aan televisiezenders en mee producen. ‘Wie Zoekt Die Wint’, gepresenteerd door Jens Dendoncker, is het eerste programma van Send In the Clowns dat op de buis komt.

Kamiel De Bruyne: “In het programma steken drie verstopexperten 100.000 euro weg in het huis van een gezin. Dan hebben de gezinsleden dertig minuten de tijd om zo veel mogelijk geld te zoeken, dus het gaat er wild aan toe.”

Wannes Deleu: “Het geld zit natuurlijk niet allemaal op dezelfde plek en de verstopplaatsen zijn heel ingenieus.”

Wat is een verstopexpert?

Kamiel: “Onze drie verstopexperts hebben heel verschillende profielen. De eerste is Anke Van Os, die je misschien herkent als kandidaat in ‘De Mol’. We hebben haar gekozen omdat ze jarenlange ervaring heeft bij de recherche, waar ze talloze huiszoekingen heeft gedaan. Ze heeft dus de perfecte expertise om goede verstopplekken te vinden en het geld daar te verbergen. De tweede is Johny Kaczmarowski die al heel zijn leven in de bouw werkt en nu werfleider is. Hij kan voor ons structurele verstopplaatsen bouwen, zoals een valse muur waar we iets achter kunnen zetten, een extra plint in de keuken, dat soort dingen. Ten slotte is er Henk Rijckaert. Hij is komiek, dus komt altijd met grappige ideeën om dingen te verstoppen, maar zoals je op zijn YouTube-kanaal De Koterij kan zien, knutselt hij ook al jarenlang vanalles. Hij is dus meer de man van de gadgets die met gekke ideeën komt. In de eerste aflevering plaatst hij bijvoorbeeld een verfbom in de slaapkamer van de familie. Het dilemma wordt dan: laten we de bom, waar ook 10.000 euro uit knalt, ontploffen of laten we dat geld links liggen?”

Het klinkt alsof de kandidaten hun huis echt moeten slopen om het geld te vinden.

Kamiel: “De mensen beslissen altijd zelf wat ze vuil maken of afbreken, maar we zorgen er altijd voor dat je al het geld kan vinden zonder iets stuk te maken dat van jezelf is. Als je een muur moet inslaan, is dat er een valse die wij hebben gezet, dus dat kan geen kwaad. We beschadigen het huis of de spullen helemaal niet, dus dat slopen moet je met een korreltje zout nemen. Het huis is een zwijnenstal na de opnames, maar geen zwijnenstal waar je 50.000 euro aan renovatiewerken aan moet doen.”

Projecten pitchen

Jullie zijn bedenkers van televisieformats. Pitchen jullie honderden programma’s voor er iets opgenomen wordt, of werken jullie vooral één idee helemaal uit?

Wannes: “We zijn altijd met heel veel verschillende projecten en ideeën tegelijk bezig. We leggen niet al onze eieren in één mand. Onze focus gaat dan naar hetgene dat eerst concreet wordt. Er staat nog iets heel spectaculairs op til binnenkort, maar daar mogen we nog niets over zeggen, anders gaan mensen boos worden (lacht).”

Welke tips kunnen jullie geven aan mensen die zelf met een idee voor een programma rondlopen?

Wannes: “Voor iemand die totaal niet in de sector zit is het misschien moeilijk om een goed idee te onderscheiden van een goed televisie-idee. Wat ik zou aanraden, is om eens te babbelen met mensen die in de de sector staan over hoe je het idee kan omvormen naar een echt format voor je ermee naar een zender stapt.”

Kamiel: “Je kan wel een basisidee hebben, maar dan moet je nog nadenken over hoe je het gaat filmen, hoe je het verhaal vertelt, of er elementen zijn die steeds terugkeren… Je kan bijvoorbeeld het idee hebben om een paar circusartiesten te volgen en dat zou een goed basisidee kunnen zijn, maar daarom is het nog geen format. Je moet nadenken over de manier waarop je hen wil volgen, wat je ermee wil vertellen en welk genre je programma zal zijn, bijvoorbeeld. Daarvoor is wel wat kennis nodig.”

Is er tussendoor nog tijd voor gekke projecten zoals de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden?

Kamiel: “Dat is ontstaan uit verveling tijdens de lockdown, maar de grap is intussen zo uit de hand gelopen dat ik het wil blijven doen. Het is moeilijker geworden om te combineren nu het wat drukker wordt op televisievlak, maar de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden blijft zeker bestaan. Ik heb er nog een aantal projecten voor op de planning staan, dus ik zal zeker onnozele bordjes blijven plakken.”

Bekijk ‘Wie Zoekt Die Wint’ op zaterdag om 20u25 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top