Dit zijn onze favoriete series van 2023

Series | In 2023 werden we getrakteerd om heel wat spannende, ontroerende, grappige, schrikwekkende en beklijvende series. Omdat het eindejaar de ideale periode is om terug te blikken op de beste titels van het afgelopen jaar, somt ook Pickx de beste series van 2023 op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals gezegd verschenen er de afgelopen twaalf maanden erg veel kwalitatieve en onderhoudende series, zowel nieuwe titels als verderzettingen van bestaande reeksen. In onze lijst willen we de focus leggen op nieuwe series, maar ook enkele nieuwe seizoenen van bestaande series verdienen wat aandacht. Vandaar even een korte opsomming.

Succession’, een van de grootste seriesensaties van de afgelopen jaren, kwam dit jaar tot een einde met het vierde seizoen, en dat stelde geenszins teleur. Ook het komische ‘Ted Lasso’, gewoonlijk een slokop op de awardshows, rondde af met een derde seizoen en van ‘Barry’, een donkere komische serie met aburde personages, verscheen ook het vierde en laatste seizoen. Stresserend keukendrama ‘The Bear’ keerde terug met een tweede seizoen, ‘Heartstopper’ gooide hoge, romantische ogen met seizoen twee en ook ‘Our Flag Means Death’ deed het in hun tweede jaargang uitstekend. En dan zijn er nog het derde seizoen van ‘Only Murders in the Building’ en de vijfde reeks van anthologieserie ‘Fargo’, die gelauwerd wordt als een succesvolle terugkeer naar de formule van de eerste seizoenen. Al die series verdienen onze aanbeveling, maar nu over naar onze favoriete nieuwe series van 2023!

The Last of Us

Beginnen doen we met wat waarschijnlijk de minst verrassende titel op deze lijst is. ‘The Last of Us’, gebaseerd op het gelijknamige computerspel, was dit jaar een enorme hit die door zowel fans van het origineel als kijkers die het verhaal voor het eerst ontdekten de hemel in geprezen werd.

‘The Last of Us’ neemt ons mee naar een postapocalyptisch Amerika. Een schimmelachtige parasiet die mensen in bloeddorstige zombies verandert, heeft de maatschappij doen instorten. In die wereld probeert Joel (Pedro Pascal), een rouwende vader, te overleven en een zakcentje bij te verdienen door te smokkelen. Dan krijgt hij de vraag om Ellie (Bella Ramsey), een tienermeisje, naar de andere kant van het land te brengen. Al snel blijkt dat zij vreemd genoeg immuun is voor de parasiet, en dus misschien wel de sleutel voor een vaccin in haar bloedstroom heeft. Tijdens hun lange reis komen Joel en Ellie kleurrijke, gestoorde en gevaarlijke personages tegen, en ontwikkelen ze een onbreekbare band.

Blue Eye Samurai

Een animatieserie die dit jaar wat onder de radar vloog, maar wel wereldwijd lovende recensies wist te sprokkelen, is ‘Blue Eye Samurai’, een visueel stilistisch, spannend, mysterieus en ook wel bloederig spektakel. De serie volgt de vrouwelijke samurai Mizu (met de stem van Maya Erskine), die omwille van haar gemengde afkomst en helblauwe ogen een buitenbeentje is in het Japan van de 17e eeuw. Sommigen zien haar niet eens als mens. Ze verbergt zichzelf onder een vermomming en is op wraakpad. De mannen die haar maakten tot wie ze is, moeten boeten.

Deze blitse animatieserie is bedacht door Amber Noizumi en Michael Green, een echtpaar dat geïnspireerd raakte toen hun dochter met blauwe ogen geboren werd. Het idee voor de serie broedde vijftien jaar lang. In die periode maakte Green naam als schrijver van donkere thrillers als ‘Logan’ en ‘Blade Runner 2049’. Het echtpaar sloeg de handen in elkaar met producent Jane Wu, die eerder werkte aan ‘Mulan’ en ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’, en die dus ervaring had met stijlvolle animatie en samuraigevechten. Het resultaat is een spannend verhaal met een diepmenselijke kern waar de stijl, samen met het bloed, van af druipt. Een must watch voor elke fan van animatie.

A Small Light

De miniserie ‘A Small Light’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Miep Gies (Bel Powley), de secretaresse van Otto Frank (een bijna onherkenbare Liev Schreiber). Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, de nazi’s oprukken tot in Amsterdam en jacht maken op Joden, geven Miep en haar familie het gezin Frank twee jaar lang onderdak en een toevluchtsoord. Maar daar liet Miep het niet bij. Ze hielp samen met haar man Jan het Nederlandse verzet om talloze mensen te beschermen tegen de tirannie van de nazi’s.

Het verhaal van Anne Frank, die in het achterhuis doodsangsten uitstond, is welbekend. In deze serie zie je ook wat er aan de andere kant van het pand gebeurde. ‘A Small Light’ vertelt het verhaal van een doodgewone secretaresse die uitzonderlijke dingen deed in een van de donkerste hoofdstukken van onze geschiedenis. De serie werd overal met lof ontvangen en prijkt nu al op heel wat eindejaarslijstjes met de beste series van 2023. The Guardian noemt het charmant en pakkend, The New York Times noemt het een complex en emotioneel drama. Een grote kanshebber in het Awardseizoen is dit zeker.

Beef

Nog zo’n kanshebber is de serie ‘Beef’, die moeilijk in een categorie onder te verdelen is. Is het een dramareeks? Een psychologische thriller? Een komedie? Ja en nee tegen al die opties. De serie draait rond twee personages, Danny (Steven Yeun) en Amy (Ali Wong). Danny is een mislukte aannemer die steeds met sluwe plannetjes probeert om geld te verdienen. Amy is een rijke en overwerkte ondernemer die haar zaak wil verkopen om meer bij haar familie te kunnen zijn, maar ze stoot telkens op een koper die de knoop maar niet doorhakt. Wanneer de twee net geen aanrijding hebben, ontploffen ze alle twee. Er ontstaat een achtervolging vol verkeersagressie. En wanneer ze leren wie de ander is, blijven ze elkaars levens saboteren. Maar doen ze het echt uit wraakgevoel of genieten ze stiekem van de uitlaatklep?

De serie raakt onderwerpen aan als de zoektocht naar geluk, de hang naar succes, gevoelens van thuishoren in een groep en ongeremde haat. Amy en Danny staan constant op het punt om te beseffen dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze willen toegeven, maar dan gebeurt iets waardoor ze opnieuw elkaars bloed kunnen drinken. Het stevent allemaal af op een spectaculaire climax in de voorlaatste aflevering, en een verrassend diepgaande filosofische aflevering om de serie af te ronden.

The Fall of the House of Usher

Last but not least: ‘The Fall of the House of Usher’ is de beste horrorserie van het afgelopen jaar. De seriemaker Mike Flanagan (‘Midnight Mass’, ‘The Haunting of Hill House’) baseerde zich losjes op het gelijknamige kortverhaal van Edgar Allen Poe om een bovennatuurlijk horrorverhaal te vertellen over een steenrijke dynastie die uit elkaar valt wanneer de leden van de familie Usher een voor een op gruwelijke wijze het loodje leggen. Roderick en Madeleine Usher leiden een leven vol rijkdom en succes, maar door een egoïstische keuze die ze lang geleden maakten, worden ze gestalkt door de dood.

“Een ambitieus lappendeken.” Zo omschrijft Humo de serie. Rogerebert.com prijst het schrijfwerk van Flanagan en de uitstekende acteerprestaties en The Guardian noemt de reeks “een eng, gruwelijk en heerlijk gothisch cadeautje… Een van Mike Flanagans beste werken”. Wie dus houdt van de horror van ‘The Haunting of Hill House’ en deze nieuwe serie nog niet gezien heeft, is iets aan het missen!

Enkele eervolle vermeldingen die de lijst net niet haalden zijn ‘One Piece’, ‘Cunk on Earth’ en ‘Daisy Jones & The Six’.

Ontdek ‘Blue Eye Samurai’, 'Beef', 'The Fall of the House of Usher', 'One Piece' en 'Cunk On Earth' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Ontdek 'The Bear', 'Only Murders in the Building' en 'A Small Light' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Ontdek 'Succession', 'The Last of Us', 'Barry' en 'Our Flag Means Death' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

'Fargo’ is beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

'Daisy Jones & The Six' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top