Wie is de saboteur? Deze vraag zal veel Vlamingen de komende week weer in de greep houden. ‘De Mol’, het paradepaardje van Play4, is deze zondag immers terug voor een twaalfde seizoen. Pickx stelt de kandidaten én de locatie voor.
De locatie was al geen geheim meer: de mollenjacht vindt dit keer plaats op Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee. De hoofdstad en eveneens de grootste stad van Sicilië is Palermo, geboorteplek van de Cosa nostra, de Siciliaanse maffia.
Het eiland van ongeveer 5 miljoen inwoners is in de loop der eeuwen meermaals veroverd, en al die machtswissels hebben hun sporen nagelaten. Sicilië heeft zo een heel eigen cultuur ontwikkeld inzake kunst, muziek, literatuur, architectuur, religieuze tradities en keuken.
De 31-jarige verpleegster Marta heeft als roepnaam ‘Coco’ – een verkorte versie van haar achternaam Corbillo Colom. De Aarschotse werd immers geboren op Mallorca. Ze ontdekte pas vorig jaar het bestaan van ‘De Mol’ en bingewatchte meteen alle seizoenen. Mogelijk zullen haar medekandidaten het Spaans benauwd krijgen als Coco in een furie ontsteekt, want ze spreekt dan wel Nederlands, vloeken doet ze in het Spaans.
De 33-jarige Bernard uit Melle is naar eigen zeggen een homo universalis die van alle markten thuis is, maar in niets écht goed is. Hij is in de ban van de kosmos en voetbal. “Als er buitenaards leven is in ons heelal, zou ik er graag tegen voetballen”, aldus de leerkracht. “Ik speel graag en vaak ‘De Mol’ met mijn leerlingen, maar moet telkens weer opletten dat ik me er niet te veel in verlies”, zegt hij op de site van ‘De Mol’.
De 26-jarige Charlotte uit Antwerpen is de benjamin van de groep. De farmaceut heeft het hart op de tong: “Ik moet altijd lachen als ik de waarheid spreek, waardoor veel mensen denken dat ik aan het liegen ben”, zegt ze. Ze heeft alvast iets gemeen met Bernard, want Charlotte is ook zot van voetbal: ze supportert voor FC Antwerp en het Nederlands elftal.
Onder de kandidaten is één West-Vlaming: de 27-jarige Gillian Folens uit Gullegem. Hij is technisch tekenaar en woont intussen in Oost-Vlaanderen. Bij de voorstelling van de kandidaten omschreef presentator Gilles De Coster hem als ‘de luidste van het gezelschap’. Folens liet zich in een kennismakingsfilmpje al meteen opmerken met de gewaagde uitspraak dat sporten als paardrijden, Formule 1 en darts ‘competitieve hobby’s’ zijn, en ‘geen sport’. Een provocateur pur sang, nou nou.
De 41-jarige Michaël heeft een niet-alledaags beroep: boomverzorger. De Grembergenaar is papa van een zoon van 13 en een dochter die voor altijd 2 zal zijn. Ook is hij pluspapa van twee oudere kinderen met een eigen kroost, waardoor hij nu al trotse opa is. Voorts kan Michaël ongetwijfeld een boompje opzetten over sport en natuur, want hij is liefhebber van beide. Naar eigen zeggen stond deelnemen aan ‘De Mol’ al jaren op zijn to do-lijstje.
De Gentse Karolien, 46 jaar, is docent Audiologie aan de Arteveldehogeschool in Gent. Zij had haar twee tieners wijsgemaakt dat mama vorig najaar op groepsreis was in Zuid-Amerika en niet bereikbaar was door een defecte gsm. Het bleek een smoes voor haar deelname aan ‘De Mol’. Liegen gaat haar goed af, zo blijkt.
De 35-jarige Stéphanie is een Limburgse met Tunesische roots, en een jazegger. “Ik heb een jaar lang zoveel mogelijk ‘ja’ gezegd op alles wat mijn pad kruiste”, zegt de moeder van twee. Zo belandde ze dus in ‘De Mol’. De verpleegkundige op het operatiekwartier was wellicht niet dolenthousiast over de bestemming van dit jaar, Sicilië, want ze is allergisch aan kaas, wijn en tomaten. Daarom heeft ze altijd haar epi-pen bij.
De 38-jarige Lynn staat beroepshalve achter de camera’s, want ze is videograaf. De Antwerpse, geboren in Zuid-Korea, liet zich overtuigen door haar dochter om deel te nemen aan ‘De Mol’. Haar chaotische aard kan als dekmantel dienen in het spel. Doorgaans vindt ze rust in haar warme nest in Deurne, met haar man en twee kinderen.
De 28-jarige Senne woont met zijn vriendin in Borgerhout maar blijft gehecht aan zijn Kempense roots, zo bewijst de tattoo van een kemphaan op zijn rechterbeen. Hij staat te boek als een joviale flapuit die niet vies is van liegen. “Bij gezelschapsspelletjes zeg ik het altijd op voorhand: hou mij in het oog want ik ga valsspelen als ik de kans krijg”, liet hij al noteren.
Bedrijfsleider Philippe tot slot is met zijn 53 lentes de senior van de groep. De kersverse opa heeft een verleden als professioneel danser. De vijftiger uit Mortsel is een actieve levensgenieter – hij waagt zich onder meer aan vrijduiken, salsa en kitesurfen – én is de huidige wereldrecordhouder van de grootste pompon ter wereld, waar hij liefst 3 jaar aan heeft gebreid. “Alles wat ik vastpak, blijkt te lukken. Misschien is het wel voorbestemd”, laat hij optekenen op de site van ‘De Mol’. Aan zelfvertrouwen geen gebrek.