‘Parasite’, de Koreaanse film met 4 Oscars: hoe verklaar je zo'n succes?

Films | De film ‘Parasite’ heeft geschiedenis geschreven tijdens de Academy Awards van 2020. Naast het winnen van vier beeldjes, is de speelfilm ook de eerste niet-Engelstalige film die 'Best Picture' wint. Bon Joon-ho's Zuid-Koreaanse satire is een winnaar, maar hoe verklaar je dit succes?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meer diversiteit

De Oscars zijn de meest prestigieuze prijzen in de filmindustrie. En het moet gezegd worden dat de industrie mee evolueert met de eisen van het volk en andere sociale bewegingen. Een voorbeeld is de #MeToo-beweging, die voor een grote omwenteling zorgde in de filmwereld. Zo zijn de criteria voor de selectie van films in de loop der jaren gewijzigd om meer diversiteit mogelijk te maken. Ook in de jury was dringend wat meer diversiteit nodig, waardoor er nu wordt gekozen voor mensen uit de hele wereld en niet enkel uit de Verenigde Staten.
 
De Oscars zijn zo begonnen met het bekronen van films die anders zijn, verre van Amerikaans aandoende blockbusters. Dat is ook de reden voor het succes van 'Parasite', dat een paar jaar geleden misschien niet eens opgemerkt zou worden.

Universeel relevant

‘Parasite' is eerst en vooral een verhaal van klassenstrijd. Ki-taek en zijn familie zijn arm en wonen noodgedwongen in een vochtige kelder. Op een dag slaagt hun zoon erin een aanbeveling te krijgen om Engelse les te geven in het huis van de familie Park, een rijke en luxueuze familie. Beetje bij beetje slaagt hij erin al zijn verwanten mee te krijgen, met als doel zich de luxe toe te eigenen van hen die het aan niets ontbreekt. De film bevat dan ook een sociale boodschap die ons allen kan aanspreken: hij stelt de flagrante ongelijkheden van onze maatschappij aan de kaak en doet ons afvragen waartoe we in staat zouden zijn als onze levensstandaard in het gedrang zou komen. Tussen horror en humor biedt Bong Joon-ho een sociale en economische fabel die de wereld raakt en tot ver buiten de Koreaanse grenzen, zoals de Oscars vieren.

Het werk van Bong Joon-ho

Onder de beeldjes die 'Parasite' heeft gewonnen, is er ook de Oscar voor beste regisseur en beste originele scenario. Die twee prijzen gaan naar Bong Joon-ho, een emblematische figuur van de Zuid-Koreaanse cinema. Zijn filmografie is indrukwekkend, van het drama 'Mother' tot de sciencefiction 'Snowpiercer'. Hij behandelt dezelfde thema's en probeert een blik te werpen op de huidige maatschappij. Hij heeft sociologie gestudeerd, wat veel zegt over zijn aanpak als filmmaker. Hij is geïnteresseerd in het geweld van het systeem, in autoriteit, in de media en in sociale kwesties in het algemeen. De diepgang van de gekozen thema’s staat de fantasie nooit in de weg. Of het nu gaat om humor of om de visuele kwaliteit van de mise en scène. Bong Joon-ho hoeft zich nergens voor te schamen als hij vergeleken wordt met de grote namen uit de Hollywoodcinema, en zijn Oscars voor 'Parasite' bewijzen dat.

De evolutie van de Koreaanse cinema

‘Parasite' dankt zijn duizelingwekkende succes ook aan de kwaliteit die de Zuid-Koreaanse cinema in de loop der jaren heeft laten zien. Zoals vaak het geval is, is de filmindustrie verbonden met de geschiedenis en de emancipatie van een land, hetgeen perfect wordt geïllustreerd door het Koreaanse voorbeeld. De overheid aarzelt niet om in de zevende kunst te investeren om haar internationale invloed te vergroten. Korea is erin geslaagd zijn eigen genres in de amusementssector te creëren, zoals blijkt uit de opkomst van k-pop, of ‘drama's’, series met een herkenbaar verhaal. Dat festivals die werken belonen vergroot de internationale invloed en ‘Parasite’ is zeker de koploper.
 
‘Parasite’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top