'First Man' en vier andere topfilms over echte astronauten

Films | Ruimtevaartfans kunnen vanavond op VTM 4 genieten van ‘First Man’, een prachtig gefilmde (maar niet altijd even accurate) biopic over Neil Armstrong, de eerste man die voet zette op de maan. Het is lang niet de enige sterke film die gemaakt is over echte astronauten. Pickx lijst enkele favorieten op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Apollo 13

In April 1970, bijna een jaar na de eerste succesvolle bemande maanmissie en een half jaar na de tweede, werd Apollo 13 gelanceerd. Die raket, die een driekoppige bemanning vervoerde, moest eigenlijk de derde worden die mensen op de maan afzette, maar dat draaide niet uit zoals verwacht. Twee dagen na de lancering, voor de landing op de maan was ingezet, ontplofte een zuurstoftank. De crew wist de baan van de raket om te leiden in een traject rond de maan en een verhoopte terugkeer naar de aarde.

Wat eindigde als een heroïsche missie begon zonder al te veel toeters en bellen. ‘Apollo 13’ (1995) toont hoe astronauten Jim Lovell (Tom Hanks), Jack Swigert (Kevin Bacon) en Fred Haise (Bill Paxton) zonder al te veel media-aandacht aan de reis begonnen. Het was tenslotte al de derde bemande maanmissie. Maar wanneer de missie in een reddingsoperatie verandert, is ineens de blik van de hele wereld op hen gericht. Het verhaal van ‘Apollo 13’ bewijst dat de waarheid soms straffer is dan fictie.

 

The Right Stuff

12 jaar voor ‘Apollo 13’ de grenzen van de ruimtevaartfilm verlegde, bracht Philip Kaufman al het verhaal van een andere groep ruimtevaartpioniers. De film ‘The Right Stuff’ (1983) is gebaseerd op de beginjaren van de ruimtevaart, toen een groep Amerikaanse jetpiloten – de zogenaamde Mercury Seven – de eerste Amerikanen die opgeleid werden om aan onze atmosfeer te ontsnappen. Een van hen was Chuck Yaeger (vertolkt door Sam Shepard), de eerste piloot ooit die de geluidsbarrière doorbrak, en Alan Shepard (vertolkt door Scott Glenn), de eerste Amerikaan in de ruimte. Zijn Freedom 7 bereikte op 5 mei 1961 de ruimte.

 

Gagarin: First In Space

Shepard was de eerste Amerikaan in de ruimte, maar niet de eerste man. Die eer komt toe aan de Sovjet Joeri Gagarin, de kosmonaut die op 12 april 1961 met de Vostok 1 de ruimte in ging en de eerste mens werd die een baan rond de aarde maakte. Nadien wilden de Sovjets niet dat hij nog vluchten maakte, zodat de staat zou kunnen blijven uitpakken met hun internationale held, maar op 27 maart 1968 kwam de kosmonaut op 34-jarige leeftijd om in een ongeval met een straaljager.

Het verhaal van Joeri Gagarin kan je zien in ‘Gagarin: First In Space’, een docudrama met Yaroslav Zhalnin in de titelrol. Dit is een Russische productie uit 2013, dus de kwaliteit van de visuele effecten is niet van het niveau dat we van Hollywood gewoon zijn, maar het acteerwerk en de manier waarop het verhaal gestructureerd is, werden wel geprezen. Sommige westerse critici vonden ook dat de film niet kritisch genoeg keek naar de rol van de Soviets in de nasleep van Gagarins vlucht, maar ook dat was te verwachten van een Russische filmproductie.

‘Gagarin: First In Space’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

 

Hidden Figures

Akkoord, deze film gaat niet echt over astronauten (al komen de Mercury Seven ook even aan bod), maar wel over erg belangrijke en onderbelichte personen die die astronauten de ruimte in hielpen. ‘Hidden Figures' mocht dus niet ontbreken in dit lijstje. De film speelt zich af tijdens de Space Race van de jaren 60. Bij NASA werken Katherine Goble Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson, wiskundigen en ingenieurs die cruciaal waren voor doorbraken in de ruimtevaart. Ze braken met gendernormen en bestreden racisme, maar tot deze film in 2016 verscheen, bleef hun verhaal jammerlijk onbekend. Met hoofdrollen voor Tarai P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe.

Ontdek ‘Hidden Figures’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

 

First Man

Dat brengt ons bij Neil Armstrong, in de westerse wereld met voorsprong de bekendste astronaut ooit. ‘First Man’ toont hem als een bescheiden man die heel wat obstakels te overwinnen had en niet eens de eerste keuze was voor de missie naar de maan. De indringende persoonlijke vertelling is gebaseerd op het boek van James R. Hansen, en laat zien wat Armstrong en heel Amerika ervoor over hadden om een van de gevaarlijkste expedities in de geschiedenis een succes te laten worden.

'First Man' is een film van Oscarwinnend regisseur Damian Chazelle en steracteur Ryan Gosling, die na het bekroonde ‘La La Land’ opnieuw samenwerkten. Deze visueel overdonderende film, die de minder heroïsche kantjes van de ruimtemissie allesbehalve onderbelicht laat, was goed voor vier Oscarnominaties. Claire Foy kreeg voor haar bijrol een nominatie voor de Golden Globes achter haar naam.

Bekijk ‘First Man’ op woensdag om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top