‘Saartje’ (Pickx+) verwelkomt een topregisseur en een topdokter

Films | In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Saartje’ op Pickx+ ontvangt gastvrouw Saartje Vandendriessche Fien Troch en Guy T’Sjoen. Een gevierde filmmaakster en een topdokter – ze hebben op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar gemeen, maar bij ‘Saartje’ gaat het er net om dat ze verrassende gelijkenissen vinden. We stellen de gasten even aan je voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Fien Troch

Met haar nieuwste film ‘Holly’ bevestigde Fien Troch haar status als een van de meest getalenteerde filmmakers van ons land. Dat haar film genomineerd was voor de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië toont aan dat ze ook in het buitenland erkennen dat ze zich met de groten der aarde kan meten. In eigen land stond Fien bijvoorbeeld al meermaals op het Filmfestival van Gent (‘Holly’ opende het festival dit jaar) en viel ze in de prijzen bij de Ensors (‘Home’ won er maar liefst zes).

‘Holly’ volgt het gelijknamige 15-jarige meisje. Wanneer een brand in een school enkele levens eist, lijkt zij die voorspeld te hebben. De rouwende gemeenschap raakt er steeds meer van overtuigd dat ze een bijzondere gave heeft en bijvoorbeeld kan communiceren met de overleden tieners. Centraal staat de vraag: heeft ze effectief een ongezien talent of is ze gewoon uitzonderlijk empathisch? Is ze de eerste die echt luistert naar wat de nabestaanden te zeggen hebben?

‘Holly’ is de vijfde langspeelfilm van Fien Troch, die haar lens graag richt op verhalen over rouw, een gebrek aan communicatie en familiebanden. Ze kiest er regelmatig voor om samen te werken met acteurs die nog geen professionele carrière hebben, maar wel een geweldige naturel. Cathalina Geeraerts, die de hoofdrol speelt in ‘Holly’, maakte haar debuut in die film, om maar een voorbeeld te geven. Een uitdaging op de set, maar het geeft haar scènes een extra laag authenticiteit mee. En het opent misschien deuren voor een zekere topdokter om ooit eens mee te spelen in een van haar films.

Guy T’Sjoen

Een topdokter zoals Guy T’Sjoen, bijvoorbeeld. T’Sjoen is androloog-endocrinoloog aan UZ Gent en hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Als endocrinoloog is hij gespecialiseerd in de werking van hormonen en deed hij belangrijk werk rond transgender gezondheid. Hij richtte samen met Ann Buysse in 2012 de opleiding Seksuologie op aan de UGent en werd in 2014 diensthoofd van de dienst Endocrinologie en het Centrum voor Seksuologie en Gender aan UZ Gent.

T’Sjoen bracht onlangs het boek ‘Fit op 50’ uit, waarin hij een verklaring probeert te vinden voor het feit dat mannen gemiddeld minder lang leven dan vrouwen (ook al staan vrouwen medisch gezien voor grotere uitdagingen dan mannen). In het boek geeft hij praktische tips voor mannen om gezond te leven na je 50ste, de leeftijd waarop ongezonde gewoontes vaak als een boemerang terugkeren.

Naast zijn werk als arts, docent en auteur is T’Sjoen een graag geziene gast op het kleine scherm. Kijkers van het programma ‘Topdokters’ op Play4 kennen hem van het vijfde seizoen en van de corona-editie van het programma. Hij nam ook deel aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’ in 2018, maar moest na twee afleveringen alweer vertrekken. En laatst was hij nog een van de verraders in het VTM-programma ‘De Verraders’. Zoals hij in ‘Saartje’ vertelt, blijven zijn werk als dokter en als docent zijn hoofdprioriteiten, maar neemt hij wat mediawerk er graag bij voor de afwisseling, als het in zijn “normale” agenda past. Onlangs is daar wel nog een nieuwe prioriteit bij gekomen, want Guy T’Sjoen is net vader geworden.

De tweede aflevering van 'Saartje’ is vanaf 4 december beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top